Verstva in etika

OPIS

Predmet Verstva in etika obravnava različne svetovne religije, njihovo obredje in simbolizem ter odnos do drugih religij, povezuje pa tudi teme o družini, prijateljstvu, spolnosti. Pomaga oblikovati odgovorno osebo, ki ima posebno težo v pluralistični demokratični družbi.

TEME

V 1. letu: Obravnavajo se temeljni pojmi o nastanku religij in velikih svetovnih religij (krščanstvo, islam, budizem, hinduizem …), ki nas obdaja in s katerim se vsakodnevno soočamo preko vzornikov in ob iskanju lastne identitete.
Vsako leto se obravnavajo različni tematski sklopi, ki pa so še dodatno razdeljeni na obvezne, obvezno izbirne in neobvezne teme.

CILJI

Pridobivanje objektivnega znanja in razgledanosti s področja, ki ga predmet obravnava in s tem oblikovanje odgovorne samozavestne osebnosti, ki je pripravljena sprejemati drugačnost in biti strpna ter tolerantna do te drugačnosti. Priprava učencev na preseganje otroških modelov razmišljanja in na kritičen in konstruktiven vstop v družbo različnih kultur, pogledov in pričakovanj.

OCENJEVANJE

Ustna ocena, referati.

PRIPOMOČKI

Zvezek.

PREDVIDENA ORGANIZACIJA

1 ura tedensko, možne ekskurzije – obiski verskih objektov in institucij.

Morda vam bo všeč tudi...