Načini prehranjevanja

OPIS PREDMETA

Pri izbirnem predmetu NAČINI PREHRANJEVANJA učence poučujemo o prehrani z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja. Učijo se o pomembnosti zdrave prehrane, obravnavajo načine prehranjevanja in prehrano v različnih starostnih obdobjih življenja in v posebnih razmerah.

CILJI

Učenci:

  • razvijajo sposobnosti uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani, predvsem v smislu zagotavljanja zdravja;
  • nadgrajujejo vsebine, ki so jih pridobili pri rednem predmetu Gospodinjstvo;
  • poglabljajo znanja z vidika usmerjanja v nadaljnje šolanje na agroživilskih, gostinsko-turističnih in zdravstvenih šolah;
  • razvijajo individualno ustvarjalnost.

VSEBINE

  • Stanje prehranjenosti v povezavi z zdravjem.
  • Slovenske narodne jedi.
  • Drugačni načini prehranjevanja (vegetarijanstvo, bio prehrana, makrobiotika …).
  • Prehrana v različnih starostnih obdobjih (dojenček, mali otrok, šolar, odrasli, starejši, športniki, nosečnice).
  • Načrtovanje prehrane v družini.
  • Prehrana v posebnih razmerah.

PREDVIDENE DEJAVNOSTI

Pri izbirnem predmetu NAČINI PREHRANJEVANJA bodo učenci:

  • pripravljali različne jedi in poročali o svojem delu,
  • izdelovali in predstavljali predstavitve o načinih prehranjevanja,
  • analizirali jedilnike,
  • iskali informacije v različnih virih,
  • izvedli anketo itd.

OCENJEVANJE

  • ustna ocena,
  • ocena praktičnega dela priprave jedi.

PREDVIDENA ORGANIZACIJA: fleksibilni urnik – pouk se izvaja kot blok ure (7. in 8. ura) zaradi praktičnega dela do dosežene realizacije ur pouka.

 

OPOMBA

Za izvedbo praktičnih vaj (priprava jedi) bodo učenci prinesli živila v šolo.

Morda vam bo všeč tudi...