Načini prehranjevanja
OPIS PREDMETA
Pri izbirnem predmetu NAČINI PREHRANJEVANJA učence poučujemo o prehrani z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja. Učijo se o pomembnosti zdrave prehrane, obravnavajo načine prehranjevanja in prehrano v različnih starostnih obdobjih življenja in v posebnih razmerah.
CILJI
Učenci:
- razvijajo sposobnosti uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani, predvsem v smislu zagotavljanja zdravja;
- nadgrajujejo vsebine, ki so jih pridobili pri rednem predmetu Gospodinjstvo;
- poglabljajo znanja z vidika usmerjanja v nadaljnje šolanje na agroživilskih, gostinsko-turističnih in zdravstvenih šolah;
- razvijajo individualno ustvarjalnost.
VSEBINE
- Stanje prehranjenosti v povezavi z zdravjem.
- Slovenske narodne jedi.
- Drugačni načini prehranjevanja (vegetarijanstvo, bio prehrana, makrobiotika …).
- Prehrana v različnih starostnih obdobjih (dojenček, mali otrok, šolar, odrasli, starejši, športniki, nosečnice).
- Načrtovanje prehrane v družini.
- Prehrana v posebnih razmerah.
PREDVIDENE DEJAVNOSTI
Pri izbirnem predmetu NAČINI PREHRANJEVANJA bodo učenci:
- pripravljali različne jedi in poročali o svojem delu,
- izdelovali in predstavljali predstavitve o načinih prehranjevanja,
- analizirali jedilnike,
- iskali informacije v različnih virih,
- izvedli anketo itd.
OCENJEVANJE
- ustna ocena,
- ocena praktičnega dela priprave jedi.
PREDVIDENA ORGANIZACIJA: fleksibilni urnik – pouk se izvaja kot blok ure (7. in 8. ura) zaradi praktičnega dela do dosežene realizacije ur pouka.
OPOMBA
Za izvedbo praktičnih vaj (priprava jedi) bodo učenci prinesli živila v šolo.